top of page
0C5A2703_düzenlendi_düzenlendi_düzenlendi_düzenlendi.jpg

Ä°LKOKULA UYUM REHBERÄ°

DeÄŸerli Velimiz;
Hepimiz için en kıymetli varlıklarımız çocuklarımızı odağımıza alıp “Bu okul çocuklara iyi gelecek” diyerek öÄŸrenme yolculuÄŸumuza çıktık. EÄŸitim bilimleri ve teknolojideki geliÅŸmeler ile öÄŸrencilerimizin potansiyellerini en iyi ÅŸekilde kullanarak geliÅŸmeleri, öncelikle kendilerini gerçekleÅŸtirerek mutlu bir birey sonrasında da lider ve etkili dünya vatandaşı olmaları yolunda uzman kadromuzla 2023-2024 EÄŸitim ÖÄŸretim Yılına baÅŸlayacak olmanın heyecanı içindeyiz. 
Okulumuza güvenerek çocuÄŸunuzun eÄŸitimi gibi önemli bir konuyu bize emanet ettiÄŸiniz için teÅŸekkür ederiz. 
ÖÄŸrencimizin okula uyumunun daha etkili gerçekleÅŸebilmesi için siz deÄŸerli velilerimizin katkısına önem veriyoruz

hazirokul.PNG

Okula hazır ailenin özellikleri aÅŸağıdaki gibi ifade edilir:

  • Çocukların geliÅŸim özellikleri hakkında bilgi sahibi olan,

  • Çocukların toplumsal uyumu ve akademik baÅŸarısı için eÄŸitim kurumlarının öneminin farkında olan,

  • Çocukların geliÅŸim alanlarını desteklemeye yönelik zengin uyarıcı çevre sunan,

  • Çocukların eÄŸitim sürecinde eÄŸitim kurumlarıyla iÅŸ birliÄŸi hâlinde ve bu kurumlara destek olan, 

  • ÇocuÄŸa öz güveninin artacağı ve özerklik duygusunun geliÅŸeceÄŸi demokratik ortamlar sunan ve çocuÄŸun her yönden geliÅŸimini saÄŸlayan ailedir. 

​

Öncelikle size oryantasyona neden önem veriyoruz bu konuda bilgi vermek isteriz:

​

  • Bu süreç kısa bir zaman dilimini içermez, öÄŸrencinin öÄŸrenme yolculuÄŸuyla ilgilidir. ÖÄŸrenmeyi kıymetli bir kıvılcım olarak görmesini saÄŸlayacak bir süreç olduÄŸu hatırda tutulmalıdır.

  • Bunun için planlı ve programlı ilerlemeyi ve velilerimizle iÅŸ birliÄŸi yapmayı önemsiyoruz. 

  • Okul sadece dersler deÄŸildir. Okulda öÄŸrenci tüm yönleri ile geliÅŸiyor. Okulun ayrı bir yer olmaması, yaÅŸamın bir parçası, evinin uzantısı ve doÄŸal çevresi olması için çalışıyoruz. 

  • ÖÄŸrencimizi tüm yönleriyle tanımak için gerekli olan teknikleri kullanırız. Elde ettiÄŸimiz verileri hem siz velilerimizle hem de öÄŸrencilerimizle paylaşırız. ÖÄŸrencimizin kendisini tanıması için bizlerin rehberlik etmesi önemli görevlerimizden biridir.

 

Bu bilgilerle birlikte, uygulayabileceÄŸiniz ve dikkat edebileceÄŸiniz uygulamaları sizlerle paylaÅŸmak istiyoruz:  

Ä°LKOKULA UYUM

Ä°lkokul dönemi 6-11 yaÅŸları arasını kapsamaktadır. ÇocuÄŸun dış dünyayla daha iç içe olduÄŸu bir dönemdir. Bu dönemin ilk yılları okula yeni baÅŸlama temel okuma-yazma, matematik becerilerinin ve sosyal iliÅŸkilerin kazanıldığı dönemken; son yılları ergenlik öncesi döneme denk gelmektedir.

Okula baÅŸlama süreci çocuÄŸun okula uyumu ve baÅŸarısı üzerindeki uzun vadeli etkisi sebebiyle çocuÄŸun hayatındaki en kritik dönemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Çocuk için okula adım yeni bir sosyal ortama dâhil olmakla beraber birey olarak da toplumda yer edindiÄŸi bir kapıyı aralamaktadır.

YaÅŸanan bu dönemde çocuÄŸunuzun okula uyumunun saÄŸlıklı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸebilmesi için velilerimizle birtakım öneriler paylaÅŸmak istedik:

OKUL FÄ°KRÄ°NE ÇOCUÄžUMU NASIL HAZIRLAMALIYIM?

ÇocuÄŸun hayatında yeni bir kavram olan ‘’OKUL’’ ona yüklenen anlamlarla çocukta davranış ve duygu geliÅŸtirecektir. Bu nedenle çocuÄŸun okula öncelikle duygusal olarak hazırlanması gerekmektedir.  Okulu ve öÄŸretmeni bir otorite gibi aktarmak ‘’ÖÄŸretmen duysa çok kızardı.’’, ‘’Okulda da böyle yaparsan sınıfta kalırsın.’’ gibi cümleler korku uyandırarak çocuÄŸun geri çekilmesine dolayısıyla da okul fobisine yol açar. Bunun yerine okulla ilgili olumlu konuÅŸmalar faydalı olacaktır. Aile bireyleri kendi komik ve eÄŸlenceli okul anılarını anlatabilir. 

Çocuklara ‘’Hadi gel okula baÅŸladığın günü konuÅŸup planlayalım sonra da resmedelim ne dersin?’’ denilerek teÅŸvik edilebilir. Okul, öÄŸretmen ve sınıf konuları içeren kitaplar çocuklara okunabilir; eÄŸitici videolar izlenebilir.

OKUL AÇILDIÄžINDA NELER YAPMALIYIM?

ÇocuÄŸun okula devamlılığı önemlidir. Bazı aileler çocuk üzülmesin diye bir iki gün gitmemesinin ona iyi geleceÄŸini düÅŸünebilirler fakat bu uyumu zorlaÅŸtıracak bir yanılsamadır. Bu durum çocukta ‘’Okul istemediÄŸimde gitmeyeceÄŸim bir yer demek ki’’ gibi yanlış yüklemeler oluÅŸturur. ÇocuÄŸa okula gitmemesi durumunda yapılan etkinliklerin onsuz yarım kalacağını söylemek gerekir. ÇocuÄŸun okulla ilgili kaygıları olabilir yapılması gereken hoÅŸgörüyle yargılamadan dinleyip sorunun çözümü içinde neler yapılacağını çocukla beraber konuÅŸmaktır.

UZAK DURULMASI GEREKEN TUTUM VE DAVRANIÅžLAR

Aileler çocuklara okul konusunda baskı yapmamalı, küçümsememeli ve kıyastan kaçınmalıdır.
‘’Bak bir sürü çocuk var onlar aÄŸlıyor mu?’’
‘’Bakalım sınıfta okuma yazmayı ilk kim öÄŸrenecek?’’
‘’Okula gidiyorsun artık büyük abi/abla oldun.’’ gibi cümleler kurulmamalıdır.

UYUM SÜRECÄ°NÄ° DESTEKLEYECEK TAVSÄ°YELER

  • Okul alışveriÅŸine çocuÄŸunuzla birlikte gidin, ihtiyacı olan malzemelerde mutlaka çocuÄŸunuzun da fikrine baÅŸvurun okul için teÅŸvik edici olacaktır

  • Okula nasıl gidip geleceÄŸini, okulda kaç saat zaman geçireceÄŸini ve eve geldiÄŸinde onu kimin karşılayacağını çocuÄŸunuza aktarın. Süreçle alakalı soru iÅŸaretleri kalmaması ve doÄŸru bilgiler edinmesi güvende hissettirecektir.

  • Okulun ilk günü sakin kalmaya çalışın; kaygı, özellikle aile bireyleri ve çocuklar arasında bulaşıcıdır. VedalaÅŸma çok uzun sürmemelidir. Okul çıkışında da çocuÄŸunuzu tam zamanında almaya gidin.

  • Aile bireyleri kendinden emin bir ÅŸekilde çocuÄŸu okula bıraktıktan sonra okuldan ayrılabilmeli, ona “HoÅŸça kal, iyi dersler.” diyebilmelidir.

  • Nasıl bir ortamın onu beklediÄŸini, okulu, sınıfı ve öÄŸretmenleriyle ilgili bilgi verin. AÅŸina olması uyumu kolaylaÅŸtıracaktır.

  • Çocuk evden okula giderken mutlu ayrılmalı telaÅŸlı bir temponun içinde kendini bulmamalıdır. Unutmayın siz telaÅŸlı olursanız telaÅŸlı; mutlu olursanız mutlu olacaktır.

  • YaÅŸanılan bu dönemde çocuÄŸunuzu yüreklendirmeyi baÅŸarılarına karşı cömert sözler söylemeyi unutmayın. Bu okul için olan motivasyonunu ve hevesini arttıracaktır.

  • ÇocuÄŸunuzun uyku ve beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi uyumu kolaylaÅŸtıracaktır. Düzenli uyku; öÄŸrenmeye, hafızaya ve büyümeye katkı saÄŸlar. DoÄŸru beslenme ise çocuÄŸun zihin performansını artırmakta, saÄŸlıklı bir birey olarak büyüyüp geliÅŸmesini desteklemektedir.

  • Okulun nasıl geçtiÄŸini sormak isteyebilirsiniz bu doÄŸaldır ancak ısrarcı olunmamalıdır. Anlatmak istediÄŸinde bırakın sizle paylaÅŸsın. Odağını kaygıya çekecek ‘’Bir sorun yok deÄŸil mi?’’ ‘’Sabahları aÄŸlamıyor artık benim oÄŸlum/kızım’’ gibi söylemlerden uzak durulmalı olumlu cümleler kurulmalıdır.

  • Unutmayın; bütün çocuklar birbirinden farklı öÄŸrenme süreçlerine sahiptir. Okuma-yazma konusunda çocuklarınızı diÄŸer çocuklarla kıyaslamayın.

​

Sevgili ebeveynler, okula uyum sizlerin sakin, sabırlı, gayretli ve kararlı olmanız gereken bir süreçtir. Ebeveynle ve çocuk arasındaki duygular bulaşıcıdır; siz güven duyarsanız çocuk da güvenecektir. ÇocuÄŸun yaÅŸamında önemli bir yeri olan aile bireyleri ve öÄŸretmenlerin çocuÄŸu tüm geliÅŸim alanlarında birlikte desteklemeleri gereklidir. Aile bireyleri, öÄŸretmen ve psikolojik danışmanın (rehber öÄŸretmen) iÅŸ birliÄŸi içerisinde çalışması okula uyumu saÄŸlayacaktır.
 

REHBERLÄ°K VE PSÄ°KOLOJÄ°K DANIÅžMA SERVÄ°SÄ°

bottom of page