ARA KAYIT OKULA UYUM REHBERÄ°

DeÄŸerli Velimiz;
Hepimiz için en kıymetli varlıklarımız çocuklarımızı odağımıza alıp “Bu okul çocuklara iyi gelecek” diyerek öÄŸrenme yolculuÄŸumuza çıktık. EÄŸitim bilimleri ve teknolojideki geliÅŸmeler ile öÄŸrencilerimizin potansiyellerini en iyi ÅŸekilde kullanarak geliÅŸmeleri, öncelikle kendilerini gerçekleÅŸtirerek mutlu bir birey sonrasında da lider ve etkili dünya vatandaşı olmaları yolunda uzman kadromuzla 2019-20120 EÄŸitim ÖÄŸretim Yılına baÅŸlayacak olmanın heyecanı içindeyiz.
Okulumuza güvenerek çocuÄŸunuzun eÄŸitimi gibi önemli bir konuyu bize emanet ettiÄŸiniz için teÅŸekkür ederiz.
ÖÄŸrencimizin okula uyumunun daha etkili gerçekleÅŸebilmesi için siz deÄŸerli velilerimizin katkısına önem veriyoruz

hazirokul.PNG

Okula hazır ailenin özellikleri aÅŸağıdaki gibi ifade edilir:

• Çocukların geliÅŸim özellikleri hakkında bilgi sahibi olan,

• Çocukların toplumsal uyumu ve akademik baÅŸarısı için eÄŸitim kurumlarının öneminin farkında olan,

• Çocukların geliÅŸim alanlarını desteklemeye yönelik zengin uyarıcı çevre sunan,

• Çocukların eÄŸitim sürecinde eÄŸitim kurumlarıyla iÅŸ birliÄŸi hâlinde ve bu kurumlara destek olan,

• ÇocuÄŸa öz güveninin artacağı ve özerklik duygusunun geliÅŸeceÄŸi demokratik ortamlar sunan ve çocuÄŸun her yönden geliÅŸimini saÄŸlayan ailedir.

Öncelikle size oryantasyona neden önem veriyoruz bu konuda bilgi vermek isteriz:

• Bu süreç kısa bir zaman dilimini içermez, öÄŸrencinin öÄŸrenme yolculuÄŸuyla ilgilidir. ÖÄŸrenmeyi kıymetli bir kıvılcım olarak görmesini saÄŸlayacak bir süreç olduÄŸu hatırda tutulmalıdır.

• Bunun için planlı ve programlı ilerlemeyi ve velilerimizle iÅŸ birliÄŸi yapmayı önemsiyoruz.

• Okul sadece dersler deÄŸildir. Okulda öÄŸrenci tüm yönleri ile geliÅŸiyor. Okulun ayrı bir yer olmaması, yaÅŸamın bir parçası, evinin uzantısı ve doÄŸal çevresi olması için çalışıyoruz.

• ÖÄŸrencimizi tüm yönleriyle tanımak için gerekli olan teknikleri kullanırız. Elde ettiÄŸimiz verileri hem siz velilerimizle hem de öÄŸrencilerimizle paylaşırız. ÖÄŸrencimizin kendisini tanıması için bizlerin rehberlik etmesi önemli görevlerimizden biridir.

Bu bilgilerle birlikte, uygulayabileceÄŸiniz ve dikkat edebileceÄŸiniz uygulamaları sizlerle paylaÅŸmak istiyoruz:

OKUL DEĞİŞİMÄ° YAÅžAYAN ÇOCUKLAR Ä°ÇÄ°N UYUM

Bazen istendik bazen istenmedik durumlardan dolayı okul deÄŸiÅŸimleri olabilir. Sebebi ne olursa olsun alışmış oldukları okullarından ayrılıp yepyeni bir okula baÅŸlamak çocuklar için zorlu bir süreçtir. Yalnızca okuldan deÄŸil öÄŸretmenden ve arkadaÅŸtan da ayrılık söz konusudur. Ayrılık duygusunun yaratmış olduÄŸu üzüntünün yanı sıra yeni okula dair soru iÅŸaretleri de kaygıya yol açar. Okula uyum sürecinin saÄŸlıklı ÅŸekilde atlatılmasıyla üzüntü yerini yeni öÄŸretmen ve arkadaÅŸlıklardan dolayı oluÅŸan mutluluÄŸa; kaygı ise yeniliÄŸin getirdiÄŸi heyecan ve keyifli bir döneme bırakacaktır. SaÄŸlıklı geçirilen uyum süreci akademik baÅŸarının da anahtarıdır.

Yeni okula uyumun kolaylaÅŸması ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde ilerlemesi için velilerimizle birtakım öneriler paylaÅŸmak istedik:

YENÄ° OKUL FÄ°KRÄ°NE ÇOCUÄžUMU NASIL HAZIRLAMALIYIM?

Uyumun temeli çocuÄŸa konu hakkında doÄŸru bilgiler vermekten geçiyor. Okulun neden deÄŸiÅŸtiÄŸine dair bilgilendirme yapmak çocuÄŸun bu süreçte önemsendiÄŸinin mesajını verir.  Sonrasında ise yeni okulla ilgili bilgi sahibi olun ve bu bilgileri çocuÄŸunuzla paylaşın. Nasıl bir ortamın onu beklediÄŸini, okulu, sınıfı ve öÄŸretmenleriyle ilgili detaylı bilgi verin. Aile bireylerinin kendinden emin duruÅŸu çocuÄŸa da okulla ilgili güven verecektir. Okulumuzun oryantasyon döneminde siz velilerimizin ve öÄŸrencilerimizin katımı önemlidir.

SADECE BÄ°RAZ ZAMAN, SABIR VE ANLAYIÅž

Okula devamlılık büyük önem taşır. ÇocuÄŸun yeni okula dair kaygılarından dolayı bir iki gün gitmemesinin onu rahatlatacağını düÅŸünmek bir yanılsamadır aksine okula uyumu güçleÅŸtirebilir.

Okul deÄŸiÅŸikliÄŸinin ilk günlerinde öÄŸrencinin; “Okula gitmek istemiyorum” diye dile getirmesi, eski okulunu ve arkadaÅŸlarını özlediÄŸini söylemesi, sabahları kalkamaması doÄŸaldır. Bu durumda çocuÄŸunuzu yargılamadan hoÅŸgörü ile dinleyip sorunun ne olduÄŸunu bulduktan sonra yaÅŸananın geçici olduÄŸunun altını çizmelisiniz. Ä°htiyacı olanın zaman olduÄŸunu da ayrıca vurgulamalısınız. ÇocuÄŸun anlaşıldığını hissetmesi iyileÅŸtirici olacaktır. Sonrasında problemin nasıl çözüleceÄŸine dair beraber adım atabilirsiniz. Okul yönetiminden, öÄŸretmeninden ve rehberlik servisinden de yardım alabileceÄŸinizi unutmayın.

ÖÄŸretmenlerine ve arkadaÅŸlarına uyum saÄŸlaması yeni düzen içinde kendine yer edinmesi bazen kolay bazen zordur. Bazı sınıflar yeni üyeyi hemen benimser bazılarında ise biraz daha zaman alabilir. Bu durumda çocuÄŸunuzun okul günlerinin nasıl geçtiÄŸine dair sorular sorabilirsiniz ancak ısrarcı olmayın. Bırakın anlatmak istediÄŸi zaman size duygularını düÅŸüncelerini aktarsın. Her zaman onu dinleyeceÄŸinizin güvenini vermeniz onun için yararlı olacaktır.
ÇocuÄŸunuzun yeni okulunda arkadaÅŸlık geliÅŸtirmesi için destekleyici olmalısınız. Unutmayın geliÅŸtireceÄŸi arkadaÅŸlıklar onun okula uyumunu ve baÄŸlılığını arttıracaktır. EÄŸitimin her sürecinde aile ve öÄŸretmen iÅŸ birliÄŸi önemli olduÄŸu gibi uyum sürecinde de önemlidir, iÅŸ birliÄŸi kurmaktan çekinmeyiniz.

REHBERLÄ°K VE PSÄ°KOLOJÄ°K DANIÅžMA SERVÄ°SÄ°